2009 Kotiseutumatka Kirvuun

Matkasta päätettiin vuosi sitten 13.6.2008 Haakanoiden ( Tuomas Arvidinpojan jälkeläiset ) ensimmäisessä sukukokouksessa Padasjoella.

Matka toteutettiin yhden päivän aikana, lähtö Lahdesta klo 5 ja paluu n.klo 00.30. Matkalla oli entisiä kirvulaisia ja heidän jälkeläisiään Lahden ympäristöstä yhteensä 46 henkilöä, joista Haakanoita 26. Osa matkalaisista tuli kyytiin matkan varrelta ,viimeiset Imatralta ,joka rajanylityspaikkana. Mukanaolijoiden nimilista erillisenä.

Matkan johtajana toimi Kerttu (Juhontytär) Meriranta os. Haakana Lahdesta. Kerttu oli kokenut Kirvun matkaaja ja niitä harvoja suvustamme enää elossa olevista Kirvussa syntyneistä. Matkalle oli innokkaasti lähdössä Arvo Antinpoika Haakana , mutta suruksemme hän kuoli 19.3.2009 eikä näin ollen päässyt niin kovasti toivomalleen matkalle.

Venäjän tullissa sitten tuli matkaan yllättävä ja harmillinen 2 ½ tunnin odotus, jonka syytä ei tiedetty. No se verotti sitten perillä oloaikaa harmittavasti. Kaksi matkalle lähtijää nousi autoon Svetogorskissa rajan jälkeen.

Alkumatkasta Kerttu jakoi Haakanoille hyviä Rätykylän karttoja ,joissa näkyi talojen paikat ja Kaarina lisäksi kirjallisia sukutauluja niille ,joilla ei vielä ollut tietoa sukututkimuksesta ja sukulaisuudesta.

Matka jatkui alkuun ihan kohtuullisen kuntoisia teitä Järvenkylän, Mertjärven , Vehkapään ja Sairalan kautta Kirvun kirkonkylään ,kirkolle ja hautausmaalle .Siellä tutustuttiin Kirvu-säätiön pystyttämään sankariristiin, sankarivainajien muistomerkkiin, kirkon ja sankarihautojen ”raunioihin”. Sankarihaudassa ovat haudattuina ainakin suvustamme Juho ja Tauno Matinpoika Haakana.

Kirkon vieressä oli sijainnut hautausmaa, jossa monet esi-isämme ovat haudattuina. Hautausmaan päälle sodan jälkeen venäläiset olivat rakentaneet varastoja tms . Rakennusten raunioita oli vielä osin pystyssä.

Tutustuttiin kirkon alueeseen ja otettiin valokuvia, mm. Haakanoiden ryhmäkuva entisen kirkon portailla. Kirkkohan paloi v.

Kireän aikataulun takia kiiruhdimme autoon ja matka jatkui Rätykylään. Auton pysähtyi yllättävän hyväkuntoisen, toki peruskorjatun ja nytkin korjauksen alla olevan Rätykylän koulun ( rv. 1918 ) pihaan. Koulu toimi nyt viipurilaisten lasten siirtolana. Tutustuttiin myös koulun sisäosiin.

Kerttu opasti ja ohjeisti ensikertalaisia. Tottuneet kävijät hajaantuivat omille ”kotinurkilleen” määrätietoisesti.

” Sepän Yrjöläiset ” menivät Juho Haakanan paikalle. Lapinlammen suuntaan sen sijaan lähtivät Antti Haakanan jälkipolvi. Osa (Vuokko ja Timo) kiersi Lapinlammen itäpuolelta ja muut isolla joukolla länsipuolelta, Lapinlammin ” Punkaharjun” kautta osin kostean metsän läpi rymyten Lapinlammen pohjoispäähän. Punkaharjulla otettiin ” perinteinen retkikuva ”.

Osa porukasta jäi nauttimaan harjumaisemasta ja uivat lammessa.

Kohta avautui rannasta alkaen laaja kesäkukkainen rinneniitty, jonka yläpäässä löydettiin kolmen talon rauniot, paikat joista perheemme lähtivät evakkoon. Sireenit ja isot kielot kukkivat ja tuoksuivat .Oli jotenkin ” pyhä” olo. Siellä sitten tunnelmoitiin ja kuvattiin.

Sitten olikin jo aika palata koululle, nyt itäistä puolta iloisesti rupatellen , tyytyväisinä ja hikisinä. Nimittäin sää oli mitä parhain. Kokoonnuimme koulun pihaan ajatuksena sitten vielä pysähtyä Salo-Ollikassa, ajoimme kuitenkin vahingossa ko. kohdan ohi ja aikataulu ei antanut periksi palata. Jäipähän sitten jotain uutta koettavaa vielä toisille reissuille, näin sovimme. Paluumatkalla laulettiin Aaron Aaronpojan esilaulamana Karjalan kunnaat ja Karjalaisten laulu.

Matka täytti odotukset. Kerttu oli upea opas , onhan hän kirvulainen nainen. Ensikertalaisille Kirvu ei varmaan hahmottunut, etenkin jos ei ollut aiemmin aiheeseen perehtynyt. Mutta tärkeintä nyt oli että päästiin Rätykylän ja kirkon ympäristöön.

Haakanat varmaan jäivät osin toisilleen vieraiksi, koska toisena matkan vastaavana allekirjoittaneen olisi pitänyt koota heistä oma ryhmä esittelyä varten. Seuraavassa sukutapaamisessa sukuyhteyksien selvittäminen on tärkeä perusasia.

Vaasassa 12.8.2009
muistiin kirjasi Kaarina Emilintytär Haakana